EKONOMİ Haber Girişi : 03 Ağustos 2023 18:20

Söke'ye bir Coğrafi İşaret etiketi daha geldi

Söke'ye bir Coğrafi İşaret etiketi daha geldi

Söke Ticaret Odası tarafından yapılan başvurular sayesinde bir ürüne daha Coğrafi İşaret etiketi verildi. İşte Coğrafi İşaret etiketli yeni ürün...

Söke'nin tanıtılmasında önemli olan ürünlerin coğrafi işaret alması konusunda sivil toplum kuruluşlarının ve Söke Belediyesinin başvuruları devam ediyor. Bugüne kadar Söke körüklü çizmesi, şevketi bostan yemeği, Söke pidesi ve tatlımaya ekmeğinden sonra Söke'deki 5. ürün için de coğrafi işaret alındı.

Söke'nin coğrafi işaretli ürünleri arttı

Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar, ilçenin tanıtılmasında ürünlerin coğrafi işaretinin önemli olduğunu belirterek "Söke Ticaret Odası olarak bugüne kadar Türk Patent kurumuna başvurarak 4 ürününde patentini aldık. Bilindiği gibi daha önce tatlımaya ve şevketi bostan yemeklerinin patentini oda olarak almıştık. Bu arada Söke körüklü çizmesini patent alınması konusunda da Söke Belediyesi ile birlikte çalışma yaptık Söke Belediyesi adına Türk Patent kurumuna Söke hizmet için başvuru yaptığımız için körüklü çizme Türk Patent Enstitüsü'nden Söke Belediyesi adına tescil edildi.

Söke Ticaret Odası olarak 5. coğrafi işaretli ürünümüz Söke tahinli pidesi oldu. Söke tahinli pidesi farklı bir lezzet. Artık bundan sonra tahinli pide de Söke'nin coğrafi işaretli ürünü oldu. Bundan sonra da Söke'nin bilinen ürünlerinin coğrafi işaret alması konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar, "Bir kentin tanıtımının en güzel olduğu şeylerden biri o yöreye ait ürünlerin ve damak tatlarının markalaştırılmasıdır. Bizler yerli ve yabancı turistin Söke'ye geldiğinde 'Söke'nin nesi meşhur?' diyerek bir arayışa girdiğinde kentimize katkı sağlaması amacıyla Türk Patent Enstitüsü'ne başvurumuzu yaptık. Daha evvel Söke Körüklü Çizmesi'nin de patentini almıştık. Çizme, belediyemize tescillendi. Yine patentli ürünlerimiz arasında yer alan tatlı maya önceki dönem Ticaret Odası yetkililerince Söke'ye kazandırılmıştı. Şevketi Bostan isimli yemeğimize de patent kazandırıldı. Bugün de Söke için çok kıymetli olan tahinli pidemizin patentini aldık. Söke esnafımıza bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Milletvekillerimiz de bu güzel organizasyonda bizleri yalnız bırakmadılar" sözlerini kaydetti.

Söke Ticaret Odası'nda gerçekleşen lansmana; Ak Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Seda Sarıbaş, Ömer Özmen, Ak Parti 20. dönem milletvekili Metin Yavuz, Söke Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Söke Belediye Başkanı Mustafa İberya Arıkan, ADÜ Rektörü Profesör Bülent Kent, Ak Parti Aydın İl Başkanı Gökhan Ökten, Söke İlçe Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Yapıcı, MHP Söke İlçe Başkanı Ömer Akalın, Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeki Berhuni, Söke Ticaret Borsası Başkanı Nejat Sağel ve Söke Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ali Özdericioğlu   katıldı.

Tahinli pide nedir?

Söke Tahinli Pidesi; ekmeklik buğday unu/özel amaçlı buğday unu, su, tuz, tahin, maya, tereyağı kullanılarak İlçemizde üretilen bir pidedir. Hazırlanmasında kullanılan bileşenler ve üretim metodu bakımından farklılaşan Söke Tahinli Pidesinin hazırlanması ve pişirilmesi aşamaları ile üretimi ustalık becerisi gerektirir. Söke Tahinli Pidesi; tercihen taş zeminli fırınlarda pişirilir. Bu durum ürünün lezzetini ve homojen olarak en iyi şekilde pişirilmesini sağlar. Söke Tahinli Pidesi, Söke Ticaret Odası tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almaya hak kazandı.