MANŞET Haber Girişi : 25 Ocak 2022 17:23

Santrallere Çevre Faaliyet Belgesi Verilmesi tepki çekti

Santrallere Çevre Faaliyet Belgesi Verilmesi tepki çekti

Didim mera alanında faaliyet gösteren işgalci konumundaki üç beton santrali işletmecisi için geri sayım başladığı halde Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Çevre Faaliyet Belgesi vermesi tepki çekti.

Haber: Erol Özhavutçu
Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay'ın mera alanında yaşanan çevre kirliliği ve doğa tahribatının sonlandırılması yönünde attığı adım sonrasında Mera Kanunu ihlalleriyle gündeme gelen beton santrallerine yönelik yaptırımlar uygulanmaya başladı ve sonuç alındı.

ATABAY'IN KARARLI TUTUMU ETKİLİ OLDU
Çivi bile çakılmaması gerektiği halde peşpeşe beton santralleri kurulmasına müsaade edilen mera alanı için imar değişikliğine gidilmeyeceğini resmi yazıyla Aydın Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Mera Komisyonu'na bildiren Başkan Atabay'ın kararlı tutumu, çevreci dernekler ve diğer sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle de işgale son verilmesi yönünde karar çıkmıştı.

ÜÇ BETON SANTRALİ KOLLANIYOR
Didim halkının tepkisini çeken beton santralleri ve sebep oldukları çevre kirliliği ile doğa tahribatı şehrin geleceğini tehdit ettiği halde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün beton santrallerini kollaması rezalet olarak değerlendiriliyor.

CİMER CEVABİ YAZIDA “MERA ALANI BETON SANTRALİ ALANI OLAMAZ” DEDİ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)'e yapılan başvuruya istinaden verilen cevapta da mera alnında işgalci konumundaki işletmeler için sayılı günler olduğu görüldü.
Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü tarafından cevaplandırılan CİMER başvurusunda, 27 Mart 2022 tarihine kadar Didim Belediyesi tarafından imar planı değişikliği yapılmaması halinde tahsis amacı değişikliğinin iptal edileceği net bir şekilde belirtildi. 

KAFALARDA SORU İŞARETLERİ OLUŞTU
Vatandaşların yüreğine su serpen bu durum, mera alanında yaşanan işgallerin ve Mera Kanunu ihlallerinin son bulacağı anlamı taşıdığı halde Çevre Faaliyet Belgesi verilmiş olması akıllarda soru işaretleri oluşmasına neden oldu.

TAHSİS TALEBİNİN GERİ ÇEKİLMESİ KABUL EDİLDİ
Mera alanında gözle görülür suistimaller nedeniyle tahsis amacı değişikliğine sıcak bakmayan Başkan Atabay, mera alanının beton santralleri alanına dönüşmesini istemediğini Aydın Valiliğine bildirmiş ve bu yönde imar planı hazırlamayacaklarını belirtmişti.
Başkan Atabay resmi yazıda, "söz konusu alanın Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesinde bulunmasının sonucu olarak bölgede oluşacak turizm tesisleri ile Özelleştirme İdaresince onanan İmar Planları bölgede oluşacak konut alanlarının getireceği nüfusun, hakim rüzgar yönü de göz önünde bulundurulduğunda talebe konu beton santrallerinin faaliyetlerinden olumsuz etkileneceği gerekçesiyle tahsis talebinin geri çekilmesi" ifadelerine yer vermişti.