SİYASET Haber Girişi : 15 Mayıs 2024 12:58

İYİ Partili Karakaş:” Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi israfın itirafıdır.”

İYİ Partili Karakaş:” Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi israfın itirafıdır.”

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi üzerine yaptığı konuşmada “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi yıllardır süregelen kamudaki israfın bir itirafı niteliğindedir. Maalesef, yıllardır kamuda savurganlık ve israf had safhaya ulaşmış, ekonomimizi sıkıntıya sokmuştur.” dedi.

Kia Haber

“Bürokratların savurganlığının acı reçetesi kamu çalışanına ödetiliyor”

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketinde kamu çalışanlarının personel servislerinin kaldırılmasının doğru bir uygulama olmadığını; bu durumun benzin tüketimi açısından ülke ekonomisinde israfa neden olacağını ve beraberinde ciddi bir trafik yükünü de birlikte getireceğini dile getirdi. Asıl sorunun Bakan ve Bakan Yardımcıları dışında tahsis edilen makam araçları masrafı olduğunu dile getiren Karataş, sözlerine” Bürokratların israf ve savurganlıklarının hüküm sürdüğü kamuda, dar gelirli memurlardan kısılarak tasarruf tedbirlerine gitmek doğru bir uygulama değildir. Aslında, burada yapılması gereken şudur: Bakan ve Bakan Yardımcıları dışında kamudaki bütün bürokratların makam arabalarını iptal edip bunların şoförlerini de uygun görülen yerlere kaydırarak değerlendirmek gerekmektedir.” diyerek açıklamalarına devam etti.

“Bürokratların aldığı yönetim kurulu ücretleriyle ilgili bir sınırlandırma getirmiştir, bu da doğru bir uygulamadır, teke düşürmüşlerdir ancak bununla ilgili de ciddi bir muğlaklık vardır. Nedir üst sınır belirlemesi? Yani 250 bin lira alan bir bürokratın yönetim kurulu maaşı 200 bine mi düşecek? Yani burada somut belirlemeler yapılması lazım.” sözleriyle Karataş Bürokratların yönetim kurulu ücretleriyle alakalı getirilecek düzenlenenin belirsizliklerle dolu olduğunu ifade etti. 
 

“İklim değişikliği kanunuyla ilgili bir çalışmanın altyapısını mı oluşturacaktır?”

Esnek ve uzaktan çalışma yönteminin kamu kurum ve kuruluşlarında, devlet dairelerinde keyfiyeti oluşturacağı, denetimin yapılamayacağı ve suiistimallerin oluşacağı kaygılarını taşıdığını ifade eden Karataş Esnek ve uzaktan çalışma sistemi hakkında “Acaba, on-line çalışma modeli ileriki süreçte belki buradaki birçok arkadaşımızın henüz bilmediği iklim değişikliği kanunuyla ilgili bir çalışmanın altyapısını mı oluşturacaktır? İnsanları evlere hapsetmenin, dünyada insanları sıkıntıya sokacak bu düzenlemenin bir altyapı çalışmasının sonucunu mu getirecektir? Bu da bir soru işaretidir.” sözleriyle İklim Değişikliği Kanunu konusuna da dikkat çekti.

“Savunma ve güvenliğin tasarrufu olmaz!”

Milletvekili Karataş “Tasarruf paketinin savunma ve güvenlik alanlarını kapsamaması kesinlikle doğrudur çünkü ülkemiz maalesef bir ateş çemberinin içinden geçmektedir. Savunma ve güvenliğin tasarrufu olmaz arkadaşlar.” açıklamasıyla ülkemizin jeopolitik konumundan dolayı savunma ve güvenliğin önemini vurguladı.

“Tüm saraylar halkındır”

Genel kurul konuşmasında son olarak Cumhurbaşkanlığına bağlı sarayların tasarruf kapsamında olmadığını dile getiren Karataş “Bu pakette sarayla ilgili hiçbir kısıtlama yok. Maalesef, Osmanlı dağıldıktan sonra "Tüm saraylar halkındır." dendi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin uhdesine bırakılmıştı ancak Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçtikten sonra bütün saraylar Cumhurbaşkanlığı uhdesine geçmiştir, burada savurganlık had safhadadır. O yüzden burada hiçbir kalem yok, Cumhurbaşkanlığı saraylarının da bu tasarruf tedbirleri bünyesine alınması lazım.” Sözleriyle düzenlenen tasarruf paketinin eksik ve yanlış taraflarıyla beraber tasarruf amaçlı doğru adımların atılacağı bir uygulama olduğunu dile getirdi.