EKONOMİ Haber Girişi : 28 Mayıs 2024 17:01

Aydın esnafı faizlerin geri çekilmesini istiyor

Aydın esnafı faizlerin geri çekilmesini istiyor

Kredi faizlerinin geriye dönük artırılmasına Aydın Tamirciler Odası Başkanı Hasan Eyefçi tepki gösterdi. Eyefçi, bir an önce  faizlerin geri çekilmesini istedi.

Kia Haber

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin geçmiş dönemdeki kredilere yönelik yaptığı faiz artışına tepkiler çığ gibi büyüyor.


Ziraatçıların ardından Aydın Tamirciler Odası Başkanı Hasan Eyefçi de faiz arttırımının yanlışlığına dikkat çekti.

Esnaf olarak tek dertlerinin geçinebilmek olduğunu belirten Eyefçi, üst makamlardaki yetkilileri göreve davet etti.

BU HATADAN DÖNÜLSÜN
Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatiflerinin esnafa vermiş olduğu geçmiş dönemdeki kredilere yönelik yapılan faiz arttırımının yanlış olduğunu vurgulayan Eyefçi, hatadan dönülmesi gerektiğini belirtti. Çözüm önerisi sunan Eyefçi, “Biz esnaflar, pandemi döneminde çektiğimiz kredilerden ödediğimiz taksit fiyatı bir anda arttırıldı ve bu durum bizleri çok zorladı. Bizler kesinlikle gelecek adına çekilecek kredilerin faiz arttırımına karşı değiliz ama geçmiş dönemde çekilmiş kredilerin faiz arttırımına karşıyız. Esnaf ve zanaatkar bundan dolayı çok mağdur. Çektiğimiz sıkıntıları biz üst makamlara ilettik ama bir an önce bu durumun düzelmesi lazım. Bizim tek derdimiz geçim sıkıntısı yaşayan esnafımızı, rahata kavuşturabilmek” diye konuştu.

YEDEK PARÇA VE KİRA SORUNU
Seçim döneminden önce bile sanayide yedek parça sorunu yaşadıklarını belirten Eyefçi, sürekli fiyatların değişmesine dikkat çekti.
Dükkan kirası konusuna da değinen Eyefçi, “Sanayide yedek parça sabahtan akşama kadar fiyat değiştiriyor. Kesinlikle sabit bir fiyat yok, sürekli değişim halinde. Bir an önce bu durumun düzelmesini istiyoruz. Aynı zamanda esnafın ödediği dükkan kirası da çok yüksek. Daha önce 5 bin lira ödediği kira şu anda 20-30 bin bandına çıkmış durumda. Biz bu konuda dükkan sahiplerine vicdanlı olmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

FİYAT SÖYLEMEYE UTANIYORUZ
Sanayi esnafı olarak kredi kartı kullanımının önemine dikkat çeken Eyefçi, “Vatandaşta para yok. Ödemeleri kredi kartıyla alıyoruz. Kredi kartı bir nebze olsun işleri ayakta tutuyor” ifadelerine yer verdi. İşçilik konusuna değinen Eyefçi, müşterinin alışkanlıklarının değiştiğinin altını çizdi. Eyefçi, “Bizler esnaf olarak müşteriye işçilik fiyatı söylemeye çekiniyoruz. Bizler işçilik ücretini almazsak ne dükkan kiramızı ödeyebiliriz ne de personel giderlerimizi. Eskiden müşteri dükkana geldiğinde fiyat sormaz, arabamda ne eksik varsa yapın derdi. Şimdilerde ise önce fiyatını soruyor ki onlar sormasa bizler söylemek mecburiyetindeyiz. Özellikle yedek parçalarda sürekli değişen fiyatları vatandaşa aktarmak zorundayız” diye konuştu.