SİYASET Haber Girişi : 05 Nisan 2022 15:33

İŞÇİ AVUKATLAR İÇİN KOMİSYON TALEBİ

İŞÇİ AVUKATLAR İÇİN KOMİSYON TALEBİ

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, yaklaşık 50 bin asgari ücret ya da asgari ücretin altında ücretle çalışan işçi avukatların olduğunu belirterek “İşçi avukatların yüzde 60’ı yoksulluk sınırının yarısını bile kazanamazken, yüzde 30’u gecikmeli veya eksik ücret almakta. Bir an önce Meclis’te bununla ilgili komisyon kurulmalı ve yasal düzenlemeler neyse yapılmalı” dedi. 

CHP Aydın Milletvekili Adalet Komisyonu üyesi avukat Süleyman Bülbül, Avukatlar Günü dolayısıyla Meclis’e araştırma önergesi sundu. Kamuoyunda işçi avukatlar olarak bilenen, kanundaki adıyla bağlı çalışan avukatların sorunlarının tespiti için verdiği önergede Bülbül sorunları şöyle sıraladı:  

SGK PRİMLERİ, TELİF HAKLARI, BASKI, MOBBİNG 
“Türkiye’deki barolara kayıtlı 160 bin 651 avukat bulunmaktadır. Bu avukatların yaklaşık 50 binini asgari ücret ya da asgari ücretin altında bir ücretle çalışmakta, İş Kanuna göre çalışıp, Avukatlık Kanuna göre yargılanmaktalar. İşçi avukatlar çalıştıkları bürolarda avukatlık mesleği ile bağdaşmayan işler yapmanın yanı sıra SGK primleri gerçek ücretleri üzerinden yatmamakta, hazırladıkları dilekçelerden telif almamakta, patronların baskı ve mobbingine maruz kalmakta hatta kanuna aykırı olan kayıt dışı çalıştırılmaktadırlar.”

ANAYASAYA AYKIRI
“Bu durumlar Anayasa’nın “Devletin temel amaç ve görevleri”, “Çalışma hakkı ve ödevi”, “Ücrette adalet sağlanması” hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir. Anayasa’nın ruhunu ve özünü korumak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görevidir. Bu nedenle İş Kanununa bağlı çalışan avukatların sorunlarının tespit edilmesi ve bu sorunların çözümü için yasamada yapılması gereken düzenlemelerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu kurulması gerekmektedir.”