KUŞADASI BLD Haber Girişi : 17 Ocak 2023 11:30

Doğa Eğitimi Gönüllüsü Öğretmenler Toplantısı Yapıldı

Doğa Eğitimi Gönüllüsü Öğretmenler Toplantısı Yapıldı

TEMA Vakfı Doğa Eğitim Programı ve Eğitim gönüllüsü öğretmenler  toplantısı hakkında açıklamada bulunan TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet ÖZDEMİR ; “ TEMA Vakfı Doğa Eğitim Programları, Milli Eğitim Bakanlığımızla işbirliği halinde; okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki öğrencilerimizi okuıtan öğretmenlerimiz tarafından uygulanmakta TEMA Vakfı öğretmenlerimize;  program, öğretmen rehberi, materyal, poster desteği vermektedir. Sahada İl Temsilcilerimiz, İlçe/Mahalle Sorumlularımız okul yöneticileri ve öğretmenlerimizle işbirliği halinde temsilci sunumları yaparak, destrek olmaktadır.

Minik TEMA Eğitim Programı; 2010 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı İşbirliği ile hayata geçirilmiştir. 2018 yılında içerik ve material bakımından yeilenen program, okulöncesi eğitim çağındaki çocukların doğada daha çok zaman geçirmelerini, gözlem yapmalarını, doğayı keşfetmelerini sağlamak ve ekolojik okuryazarlık becerilerini güçlendirmek amacıyla tasarlanmıştır. Aydın’da 14 ilçede 1748 öğrencinin bulunduğu 84 sınıfta uygulanmakta olup,  öğretmenlerimiz 53 etkinlik önerisi  içinden en az 10 etkinliği sınıflarında uygulayacaklardır.

Yavru TEMA Eğitim Programı; 1996 yılından bu yana uygulanmakta olup 2014 ve 2018 yıllarında içerik ve materyaller bakımından geliştirilen program 1. – 2. Sınıflar 3. – 4. Sınıflar olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile gönüllü öğretmenler tarafından yürütülmektedir.Programın amacı; çocuklara ekolojik okuryazarlık konusunda farkındalık kazandırmaktır. Toprak, su varlıkları, biyolojik çeşitlilik, hava, doğada gözlem ve sürdürülebilir yaşam konularını işlendiği geniş bir kurguda, öğretmenlerimizin kendi programlarına uyumlu olacak şekilde  hazırlanmış, eğitim materyalleri ile desteklenmiştir. İlimizde 8 ilçede 2401 öğrencinin bulunduğu 100 sınıfta uygulanmakta olup, öğretmenlerimiz 74 etkinlik önerisi  içinden en az 10 etkinliği sınıflarında uygulayacaklardır.

Ortaokul TEMA Eğitim Programı; 1996 yılından beri uygulanmakta olup 2014 ve 2018 yıllarında içerik ve kapsam bakımından yenilenmiştir. Programın amacı; çocuklara ekolojik okuryazarlık konusunda farkındalık kazandırmaktır.  Öğrencilerin; doğadaki canlılarla empati geliştiren, günlik yaşamdaki tercihlerinin doğayı nasıl etkilediği konusunda farkında olan bireyler olmalarına katkıda bulunmaktır. İlimizde 5 ilçede 1216 öğrencinin bulunduğu 52 sınıfta uygulanmakta olup, Öğretmenlerimiz 35 etkinlik önerisi  içinden en az 5 etkinliği sınıflarında uygulayacaklardır

Lise TEMA Eğitim Programı; 2014 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı İşbirliği ile hayata geçirilmiştir. 2018 yılında Lise TEMA Doğa Eğitim Programı içerik ve kapsam bakımından yenilenmiştir. Lise çağındaki öğrencilerin doğal varlıkları yakından tanıyarak  insanların gezegene etkileri üzerinde düşünmeleri, sorunlara çözüm üretme konusunda aktif rol almalarına destek olmak amacıyla kurgulanmıştır. Öğretmenlerimizden 25 etkinlik önerisi içinden en az 5 etkinliği sınıflarında uygulanması istenmektedir.

Toprak, su, hava, orman başta olmak üzere canlı hayatının temel dayanağı olan doğal varlıklarımızın korunup geliştirilmesi için, geleceğimizin mimarları öğretmenlerimiz gönüllü olarak TEMA Vakfı Doğa Eğitim Programlarını uygulamakla ekolojik okuryazar bir toplumu, yaşanabilir bir çevreyi yaratacaklardır. Öğretmenlerimize teşekkür eder, başarılar dilerim.” Dedi.