MANŞET Haber Girişi : 30 Temmuz 2022 09:58

CHP AYDIN HEYETİ YANGIN BÖLGESİNE GİTTİ, AKP'YE YÜKLENDİ

CHP AYDIN HEYETİ YANGIN BÖLGESİNE GİTTİ, AKP'YE YÜKLENDİ

CHP Aydın Milletvekilleri Hüseyin Yıldız, Süleyman Bülbül, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, CHP Söke İlçe Başkanı Ali Kemal Özcan, geçtiğimiz günlerde Söke’nin Argavlı Mahallesi’nde çıkan ve 15 saat sonra kontrol altına alınabilen ve 500 dönüm alanın yandığı bölgeye giderek incelemelerde bulundu ve basın toplantısı düzenledi. CHP Söke İlçe Başkanı Ali Kemal Özcan, hükümete yüklenerek, çıkan yangınlardan gereken derslerin çıkarılmadığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Söke'nin Argavlı Mahallesi’nde orman yangını çıkmış ve 15 saatlik müdahalenin ardından kontrol altına alınmıştı. CHP Aydın Milletvekilleri Süleyman Bülbül, Hüseyin Yıldız, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, CHP Söke İlçe Başkanı Ali Kemal Özcan, CHP Söke İlçe Başkan Vekili Nursen Tunç, CHP Söke İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Kemal Çakır ve CHP Söke Parti Yöneticilerinin oluşturduğu heyet, orman yangınında zarar gören alanlarda incelemelerde bulundu.
İnceleme sonrası CHP Milletvekilleri Süleyman Bülbül, Hüseyin Yıldız, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır ve CHP Söke İlçe Başkanı Ali Kemal Özcan basın toplantısı düzenledi.

BAŞKAN ÖZCAN:”YANGINLA MÜCADELEDE ALINAN KARARLAR LİYAKATSİZ VE AKIL DIŞIDIR”
Toplantıda ilk olarak söz alan CHP Söke İlçe Başkanı Ali Kemal Özcan, hükümete yüklenerek, geçmiş yıllarda meydana gelen yangınlardan hiçbir ders çıkarılmadığını gördüklerini ifade etti. Başkan Özcan, “ Bundan bir kaç gün önce hepimizi derinden üzen bir orman yangını yaşadık. Arazi şartlarının zorluğundan dolayı yaklaşık 15 saatte kontrol altına alınan yangın hepimizi kaygılandırdı. Yangın birçok tesis ve 2 yerleşim yerini tehdit etti. Bildiğiniz gibi geçen yılda bu yıl da ülke olarak yaşadığımız yangınlar oldu. Özellikle geçen yıl yaşanılan felaketlerden hükümetin gerekli dersleri almadığına tanık olduk. Bugün bu basın toplantısını yapmamızın bir nedeni de bu. Özellikle Argavlı yangını akşam saatlerinde çıktığı için havadan gece görüş ekipmanı olan hava araçlarıyla müdahale gerektiren yangını yaşadık. Gece görüşlü helikopterlerin teknik altyapısının iyi ayarlanmadığına tanık olduk. 2021 yangınlarında gündemi oldukça meşgul eden konuların başında THK'nın elinde bulunan yangın uçaklarının kullanılmasının su atma kapasitesi bahane edilerek engellenmesiydi. Hükümetin ve Orman işletmesinin aldığı bu karar bugüne kadar yaşadığımız liyakatsizlik ve akıl dışı yaklaşımın en bariz örneklerindendir. Son yıllarda hükümet tarafından kaderine terkedilmiş bir orman yangını stratejisi yaşıyoruz arkadaşlar. Bunun örneğinin Argavlı yangınında gece boyu 2 veya 3 sorti yaparak tek bir gece görüşlü helikopterde gördük. Bu coğrafya da 5 bin yıldan beri florasından dolayı yangınlar meydana gelir. Yakın noktalarda su havzalarına ihtiyaç var ama bunun oluşturulmadığını gördük. Hükümet yangınla mücadelede sınıfta kalmıştır. Bunun yanında Aydın Büyükşehir Belediye başkanlığının itfaiye, fen işleri sosyal yardım ağı ve kadroları yangının başladığı andan bitene kadar tüm teknik ve personel altyapısıyla sahada canla başla çalışmıştır. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin de destekleriyle yangın sahasında olması gereken bütün çalışmaları gerçekleştirmişlerdir. Hepsine çok teşekkür ediyorum.” dedi.

CHP AYDIN İL BAŞKANI ÇANKIR:” AKP BU DERNEKLERE YAPTIĞI YATIRIMLARI THK'YA YAPMIŞ OLSAYDI SON YILLARDA ARTAN YANGINLARDA BU ZARARLAR YAŞANMAMIŞ OLURDU”
Yangın alanında söndürme çalışmalarına destek olan Beşir Derneği konusunda sorulan bir soruya yanıt veren CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, “ Türkiye'de Cumhuriyet'in kuruluşunda emekleri olan ve bu günlere gelen kurumların yanında, iktidarın siyasi çıkarları ve kendi bekaları için böyle dernekler oluşturmaları son yıllarda sıkça rastladığımız bir durum. Argavlı yangınında da karşımıza çıktı. Kuruluşumuzda kurtuluş mücadelesinde bulunan ve tarihsel refleks ve hafızaya sahip kurumlarımızı güçlendirmek yerine bu tarz iktidarın geleceği için dizayn ettiği dernekleri görmekten duyduğum rahatsızlığı belirtmek istiyorum. Eğer iktidar bu derneklere kendi bekası için yaptığı yatırımları THK'na yapmış olsaydı son yıllarda git gide artan ve hepimizi derinden üzen yangınlarda halkımıza bu zafiyeti ve zararları yaşatmamış olurlardı. Söke yangınında yaklaşık 59 dekarlık alanda meyve ve zeytin bahçeleri vardı. Bununla ilgili veriler daha paylaşılmadı. Buradaki zararların karşılanması konusunun takipçisi olacağız.

CHP AYDIN MİLLETVEKİLİ BÜLBÜL:”BU AKP'NİN DERDİ YANAN ALANLARDAN ALACAKLARI RANT”
Çankır’dan sonra söz alan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’de AKP'nin yangınla mücadeleye ayırdığı bütçeyi eleştirerek, iktidarın asıl derdinin yanan alanlardan alacağı rant olduğunu dile getirdi. Bülbül, “Devlet verilerine göre 2009- 2020 yılları arasında 80 bin hektar orman arazimiz yanarken, 2021 yılında sadece 1 yılda 140 bin hektar orman kül oldu. Yanan alanlar her yıl katlanarak artarken, iktidar bütçeyi kısarak yangınla mücadele bütçesini düşürdü. Orman Genel Müdürlüğü'nün geçen yıl 8.1 milyar olan bütçesi, bu yıl 5.4 milyar TL’ye düşürüldü. Tarım ve Orman Bakanlığı ağaçlandırma yapılacak alanların da azaltılacağını açıkladı. Bu iktidarın derdi orman yangınlarıyla mücadele değil. Rant... Yanan alanlardan alacakları rant bu iktidarın derdi. Doymuyorlar suyumuzu, doğamızı kirletmeye yok etmeye doymuyorlar. Halkımız sandıkta gereken dersi verip Genel Başkanımızı Cumhurbaşkanı yaptıktan sonra bu sorunlar yaşanmayacak.” dedi.

CHP AYDIN MİLLETVEKİLİ YILDIZ:”AKP YANGINLAR KONUSUNDA İYİ NİYETLİ DEĞİL”
Toplantı da son olarak söz alan CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız da AKP'ye yüklendi. Yıldız, “Yangınlar konusunda iyi niyetli değiller. Geçen yıl Marmaris yangınlarında yanan alanları gezelim. Hani ağaçlandırma çalışmaları yapılacaktı. Ağaç değil, 5 yıldızlı oteller dikili. Bodrum da ağaç mı dikildi otel mi dikildi. Bu otel sahipleri kimler. 20 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarı maalesef ormanlara ve yangınlara karşı önlem almıyor. Kendi yandaşlarına rant yaratmak için önlem almıyor. THK yıllarca yangınlara anında müdahale ederek büyümesini yayılmasını engelliyordu. Neden devre dışı bıraktılar. Rant rant rant başka birşey değil.” dedi.