Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, tarım ve hayvancılık sektöründe üreticiden başka herkesin kazandığını belirterek, ancak üretici olmazsa, üreticinin sırtından kazananların hiçbirinin olmayacağını söyledi.
Söke'de pamuk hasadının başladığını belirten Mustafa Tanyeri "Bize dekarda 550-575 kilogram arasında pamuk alan üreticilerimizden sevindirici bilgiler geliyor. Bu sevindirici bir durum. Bunun yanında Çukobirlik kütlü pamuk alım fiyatını 26 TL, Antbirlik kütlü pamuk alım fiyatını 28 TL olarak açıkladı.
Bu hasada girdiğimiz şu günlerde bizi moral olarak biraz yükseltti. Biz Söke Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi ve Tariş Pamuk Birliği'nin de pamuk alım fiyatını yükseltmesini istiyoruz. Tariş'in açıkladığı fiyatlara göre kütlü pamuk fiyatı 23 TL civarında. Tariş'in diğer üretici birlikleri gibi fiyatını yükseltmesini istiyoruz. Pamuk fiyatlarında az da olsa bir hareket başladı. İnşallah bu hareket devam eder" dedi.
"Biz üretmezsek kazanamazlar"
Bir ürünün üretiminden sonraki aşamalarında tüm sektörlerin para kazandığını belirten Mustafa Tanyeri "Sadece üretici para kazanamıyor. Üreticiye boğmak için adeta el birliği yapılmış durumda. Pamukta üretici 34 TL'ye ürettiği pamuğu 23-24'ye satıyor. Aradaki fark 10 TL ama bu pamuk alan çırçırcı, iplikçi, tekstilci sürekli kazanıyor. Unutulmasın ki biz üretirsek, onlara ürün verirsek kazanırlar.
Biz üretmezsek, kazanmazlar. Bizim yok olmamız aynı zamanda kendilerinin yok olmasıdır. bu sene üretici zor durumda. İplikçi 60 TL'ye değil, 70 TL'ye pamuk alsın. Tekstilci aynı uygulamayı yapsın. Bizi korurlarsa onlar kazanır, bizi korumazlar yok ederlerse, bizimle birlikte yok olurlar. Bu zor yılda üreticiyi korusunlar. Üreticiyi korumak aynı zamanda kendilerini korumak olduğunu unutmasınlar. Tariş daha fazla fiyat versin" dedi.
Üreticiden fiyat düşse de aracıda fiyat düşmüyor
Sadece pamukta değil diğer ürünlerde de aynı durumun yaşandığını belirten Mustafa Tanyeri "Türkiye'de Ulusal Süt Birliği adı altında bir birlik var. Bu birlik ne iş yapar, henüz anlamış değiliz. Geçen sene süt 14 TL idi, bir çuval yem 350 TL'ye satılıyordu. Bugün süt 12 TL'ye düşürüldü ama bir çuval yemin fiyatı 600 TL'ye yükseldi. Bu durumda nasıl süt üretilecek. Kurban Bayramı öncesinde karkas et kesim fiyatı 400 TL idi, bugün 300 TL'ye düştü ama kasapta et yine 600 TL. Üreticide fiyat düşse de aracıda fiyat düşmüyor" dedi.
Bindikleri dalı adeta kesiyorlar
Geçen sene 1 kilogram zeytinyağı fiyatı Tariş tarafından 290 TL açıklandığını belirten Tanyeri "Bugün fiyat 150 TL'ye düşürüldü. Üreticinin maliyeti artıyor ama odasında klima başında oturanlar ucuza alıp pahalıya satmaya devam ediyorlar. El birliği ile bindikleri dalı adeta kesiyorlar. Bu böyle gitmez bizim sırtımızdan kazananlar unutmasınlar ki bizimle birlikte kendileri de yok olur. Çünkü biz biliyoruz ki; onlar ne tarlada, ne ahırda ne de dağda üretim yapabilirler. Onlar sıcak odalarında bilgisayar başında bizim ürettiğimiz malın fiyatını belirliyorlar" dedi.