EKONOMİ Haber Girişi : 14 Haziran 2022 15:37

16 MİLYON TL YATIRIM GÖRMEZDEN GELİNİYOR 

16 MİLYON TL YATIRIM GÖRMEZDEN GELİNİYOR 

Kuşadası Güzelçamlı Milli Park işletmecisi Serkan Grup Turizm Yatırımcılığı ve İşletmeciliği Limited Şirketi sahibi Serkan Göl, düzenlediği basın toplantısında yaşadığı bürokratik engelleri anlattı.
2000 yılında kurduğu şirketiyle ilgili bilgiler vererek konuşmasına başlayan Serkan Göl, yatırımcı bir iş insan olarak karşılaştığı bürokratik engeller hakkında bilgi verdi.

Açıklamasına; "Bu yaşananlar madalyonun görünen yüzü. Bir de madalyonun görünmeyen yüzü var. Yaşadığım bürokratik engellemeleri ve mağduriyetimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Sizler aracılığıyla sesimi Bölge Milletvekillerimize, Aydın Valimize duyurmak istiyorum.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bürokrasiye takılan yatırımların önünü açan bir politika izliyor olmasına rağmen turizmin gözbebeği Kuşadası’nda farklı bir uygulama söz konusu.
Cumhurbaşkanımız Erdoğan, "yatırım ortamını daha da iyileştireceğiz." diyor.
"Yatırımcılar benim karşıma bürokratik engellerle gelmesin" diyor.
Sayın Cumhurbaşkanımızın, biz yatırımcı iş insanlarına bakış açısı bu şekildeyken, Serkan Grup Turizm Yatırımları ve İşletmeciliği Limited Şirketi sahibi Serkan Göl olarak Aydın’da mağduriyet yaşıyorum" dedi.

"SÖZLEŞMEM YOK SAYILMAK İSTENİYOR"
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından imzalanan bir sözleşmesi olduğunu belirten Serkan Göl, "Tarım ve Orman Bakanlığı Devletimizin Bakanlığıdır. Devletimizi Aydında sayın Valimiz temsil ediyor ve bu durumda bu sözleşmenin bir tarafı Devletse, sayın Valimizin bu sözleşmeye sahip çıkmasını ve bizlere yardımcı olunmasını bekliyorum. Ne yazık ki, sözleşmem bazı kurumlarca, yok sayılmak isteniyor ancak Devletimiz güçlüdür, yatırımcıyı korur, teşvik eder. Yereldeki yöneticilerimizin de Hükümetimiz başındaki Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyona göre hareket etmesi, politikaları uygulaması, biz yatırımcı iş insanlarının işlerini kolaylaştırıcı şekilde yaklaşım sergilemelerini bekliyorum.
Yasaklamak en kolay şeydir ve bana göre zayıflık göstergesidir. Öngörülen faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamak devlet sorumluluğu ve mutlak gücün gereğidir. Devletimiz güçlüdür ve her hususta gerekli önlemleri almaya muktedirdir" dedi.

"SÖZLEŞMEMDEKİ HÜKÜMLER UYGULANSIN İSTİYORUM "
Kanunsuz bir şey istemediğini belirten Serkan Göl, "Türkiye’deki tüm Milli Parklarda Bakanlığımız tarafından yapılması öngörülmüş faaliyetleri ben de gerçekleştirmek istiyorum. Uludağ Milli Parkı, Marmaris Milli Parkı, Spildağı Milli Parkı, Tavşanburnu Tabiat Parkı, Yamanlar Tabiat Parkında olduğu gibi. Bu alanlarda alkol satışı izni var ve tüm gün faaliyet yapılıyor. Dünyadan da örnekler verebilirim. İspanya’da, Yunanistan’da, Amerika’da her milli parkta restoranlar ve bu tip tesisler var. Türk turizmini kaliteli ve yasaksız tesisler olmadan nasıl geliştireceğiz? Yasaklarla turizmin kalkınması mümkün mü? Bana imtiyaz tanınsın, demiyorum. İhale sözleşmesinde olmayan hiç bir şeyi istemiyorum. Sözleşmedeki hükümlerin uygulanmasını istiyorum" dedi.

"PARDON! YANLIŞ OLDU, TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLSİN" DENİLİYOR
Bu şekilde davranılması halinde, bundan sonra açılacak ihalelere girecek iş insanı çıkmayacağını belirten Serkan Göl, "Benim gibi yatırımcı iş insanları kime göre karar verip yatırım yapacağız? Bir tane Devletimiz var ve Bakanlığın uygun gördüğünü, yerel yöneticiler uygun görmüyor. İçkili işyeri açılış ruhsatımızı aldık. Bu belgeyle Tarım İlçe Müdürlüğüne başvurdum ve TAPDK belgesi aldım. Belgeyi imzalayan Kuşadası Kaymakamımız ve 15 gün önce bu belgeyi verirlerken tüm evraklarım tamdı. Hiç bir engel yoktu ama ne olduysa 15 gün sonra 'pardon yanlış oldu, tekrar gözden geçirilsin' denilerek belgemi iptal etmek istiyorlar. 

"İLÇE JANDARMA KOMUTANLIĞI KENDİ GÖREVİNİ BIRAKTI"
Belge iptali için izlenen yolun yanlış olduğunu söyleyen Serkan Göl, "Belgeyi iptal etmek için Devletin kurumlarını kullanıyorlar. Belge iptali için kullanılan kurum İlçe Jandarma Komutanlığı. İlçe Jandarma Komutanlığı TAPDK belgesi alınmadan önce uygunluk raporu veren kurumdur. 15 gün önce uygunsa şimdi neden 'tekrar gözden geçirilsin' diye yazı yazıyorlar. Bu durum Devlet ciddiyetine yakışıyor mu? Kaymakam beyin talimatı ile İlçe Jandarma Komutanlığı kendi görevlerini bıraktı, Tarım ve Orman Bakanlığının taraf olduğu sözleşmemdeki hükümleri bahane edip, aldığım belgenin tekrar değerlendirilmesi hakkında yazı yazıyor. Bu yazıya istinaden de Tarım İlçe Müdürlüğü verdiği belgeyi iptal ediyor. Bu da yetmiyor, 10 gün önce başvuru yaptığım, Turizm İşletme Belgemin önüne engel çıkartılıyor ve süreç durduruluyor.
15 gün önce verilen belgemi neden iptal etmek istiyorsunuz?" dedi.

"TEMİNAT ZARARINI KİM ÖDEYECEK?"
Alkollü içecek firmalarıyla anlaşma yaptığını belirten Serkan Göl, "Devletimin verdiği belgeye istinaden, firmalarla 2,5 Milyonluk TL. sözleşme yaptım ve teminat mektubu verdim. Belge iptali gerçekleştiği anda sisteme düşecek ve teminat yanacak. Şimdi bu zararımı kim ödeyecek? Mağduriyetimi kim giderecek?" dedi.

"BÖLGE MİLLETVEKİLLERİMİZİN YARDIMLARINI BEKLİYORUM" 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sesini duyurmak için ne gerekiyorsa yapacağını belirten Serkan Göl, "Sayın Cumhurbaşkanımızın; turizm konusunu çok önemsemesi, yatırımcının önünün açacak yenilikler ortaya koyması, istihdam arttırıcı faaliyetleri teşvik etmesi, kamu gelirlerini arttıracak, katma değer oluşturacak faaliyetlerin önemini sürekli vurgulayıp çabalarken neden bu faaliyetlerin tamamını sağlayan bir sözleşme yok sayılıp, önüme bu engeller çıkarılıyor? Engellerin giderilmesi için sayın Bölge Milletvekillerimizin yardımlarını bekliyorum. İçki satışı ruhsatımızın iptal edilmesi demek, 'işyerinizin kapısına kilit vurun' demekle eşdeğer bir yaklaşımdır. Turistin gelmesi engellensin, istihdam engellensin, kamu geliri engellensin, yatırımcı küstürülsün. Bu şekilde bu işin sonu nereye varacak? Bunların oluşmasını bu ülkede kim ister?" dedi.

"VALİ BEY SÖZLEŞMEMİZE SAHİP ÇIKSIN İSTİYORUM"
Her türlü engellemeye rağmen mücadeleye devam edeceğini belirten Serkan Göl, "Yatırımcı iş insanı olarak önüme konulan her türlü zorluğa rağmen mücadelemi bırakmayacağım. Hem hukuk yoluyla hem de sayın Cumhurbaşkanımıza ulaşana kadar mücadelemi sürdüreceğim. Bu ihaleye tüm birikimimi, ailemin geleceğini yatırdım ve haklarımın gasp edilmemesi için tüm gücümle çalışacağım. Sayın Valimiz Devleti temsil ediyor ve bu yüzden saygım sonsuz. Bu sözleşme Bakanlıkla imzalandı. Sonuçta Aydın'da Devleti temsil eden kurumlar bellidir. Bu sözleşme Devletle imzalandı. Bu şu demektir. Bu sözleşme buradaki Devlet kurumlarını da bağlar. Bu sebeple Sayın Valimin sözleşmemize sahip çıkmasını istiyorum. Bir yerel yöneticimiz tarafından bizzat bana "bizi sosyal medya yönetiyor" denilmiştir. Bu kabul edilebilir mi? 15 Milyon 750 Bin TL. yatırım yapmış bir iş insanına bu nasıl söylenir? Bu durumda Devletimizin bundan sonra da açacağı ihalelere hangi iş insanı kime güvenerek girebilir?" dedi.

"HEDEFİMİZ, İSTİHDAMI ARTTIRMAYA YÖNELİK"
Sağladığı istihdama dikkat çeken Serkan Göl, "Bu işletmede 91 kişi çalışıyor ve biz bu sayıyı 150 kişiye çıkarmayı hedeflemiştik. Bu şartlarda işletmemizi 10 gün sonra kapatmak zorunda kalırım. Çay, kahve, ayran satarak 15.5 Milyon TL. yatırım nasıl çıkacak? Yerli ve yabancı turist bira içmek istiyor. 'Bira satışımız yasak' mı diyeceğiz? Gelinen durum ne yazık ki, bu şekilde. Sağladığımız istihdam göz önünde bulundurularak yardımcı olunmasını, mağduriyetimin giderilmesini istiyorum. Sayın milletvekillerimizin ve sayın Valimizin desteklerini bekliyorum" dedi.

ŞİRKETİN TARİHÇESİ HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPAN SERKAN GÖL, İHALE SÜRECİ VE SÖZLEŞMEDE YER ALAN MADDELER HAKKINDA DA BİLGİLER VERDİ.
Serkan Göl açıklamasında şu görüşlere yer verdi; 
"Gıda sektörüne 2000 yılında Söke'de Serkan Tavukçuluk Limited Şirketi markasıyla giriş yaptık. Yıllar içerisinde sektörün lider firması konumuna geldik. Türkiye'nin en büyük markalarının bölge bayiliklerini aldık. Serkan Tavukçuluk Limited Şirketi olarak 5 yıldızlı otellerin gıda tedarikçisi olduk. Hâlâ Serkan Tavukçuluk Limited Şirketi olarak faaliyetimiz devam etmektedir. Turizmde yer almak hep hayalimdi. Aslında hayalim otel işletmeciliğiydi. Projelerimiz arasında 5 yıldızlı otel işletmeciliği vardı. Dilek Yarımadası Milli Park ihalesi gündeme gelince, turizm sektörüne giriş yapmak istedim ve hayalimi gerçekleştirmek için haleye katıldım. 11 firmanın yarıştığı ihalede 4 milyon TL. Bedelle en yüksek teklif vererek, Milli Parkın işletmecisi konumuna geldik. 

"PROFESYONELCE VE CİDDİYETLE YAKLAŞIM SERGİLEDİK"
4 Milyon TL.’lik kira bedelini önemine dikkat çekmek istiyorum. Türkiye'deki Devletimize ait tüm Korunan Alan İşletmecilikleri içinde en yüksek bedeldir. Bunlara Uludağ Milli Parkı, Marmaris Milli Parkı, Spildağı Milli Parkı içinde yer alan 5 yıldızlı otellerin kirası da dahildir. En yüksek bedelle kiralama yaptık ve çok istediğim turizm sektörüne tam profesyonel ve ciddiyetle yaklaştım, iddialı bir şekilde sektöre giriş yaptık. Serkan Grup Turizm Yatırımları ve İşletmeciliği Limited Şirketi olarak, yıllık ihale bedeli 4 milyon TL.'nin dışında milli parkın temizliğinden de sorumluyuz. Milli Parkın temizliği için de 1.5 milyon TL. harcama yapıyoruz. Bunun dışında her yıl 250 Bin TL. ağaçlandırma çalışması için fon sağlıyoruz. Toplamda 5 Milyon 750 Bin TL. yıllık giderimiz var. Türk turizmine yakışır bir tesis için kolları sıvadık ve 10 milyon TL. daha yatırıma yönelik harcama yaptık. Şu anda gördüğünüz tesisin bize maliyeti 15 Milyon 750 Bin TL.'dir. Tesisin yapımında tamamen doğal malzemeler ve her şeyin en iyisini kullandık. Yatırımlarımız bu kadarla da sınırlı kalmayacak. 

"ESKİYİ VE ŞİMDİYİ KIYASLAYINCA NE DEMEK İSTEDİĞİMİZ ANLAŞILIYOR"
Güzel işlere imza atmak istiyoruz. İşletmesini üstlendiğimiz İçmeler Koyu'ndaki bu 370 metrekare alanın eski halini bilenler ne demek istediğimi daha iyi anlarlar. Sizlere dağıttığımız fotoğraflarda burasının eski hali ve yeni hali görülmektedir. Dilek Yarımadası Milli Parkı Türkiye'nin eşi benzeri olmayan güzelliklerinden bir yer ve biz de bu bilinçle yenileme çalışmalarında örnek bir tesis için imkanlarımızı seferber ettik. Kuşadası Güzelçamlı Milli Park içerisinde yer alan 4 koyun işletmesini 12 Ekim 2021 tarihinde aldık. 8 aylık süreçte yaptığımız yatırımlar sonucunda 7 yıl olan kiralama süremiz 7 artı 13 yani toplam 20 yıla uzatıldı. Bu bile Serkan Grup Turizm Yatırımları ve İşletmeciliği Limited Şirketi olarak Türk turizmine sağladığımız katkının göstergesidir. Kuşadamızın, Güzelçamlımızın ve Aydınımızın ekonomisine katkı sağlamak için hiçbir özveriden kaçınmadığımızın kanıtı bu tesise yaptığımız yatırımdır. Tabiata destek amacıyla her yıl ödediğimiz 250 bin TL. ağaçlandırma bedeli bunun kanıtıdır. Milli Parkımız Ülkemizin ve Dünyanın gözde ziyaret alanıdır. Yaban hayatı açısından da Milli Parkın önemi herkes tarafından biliniyor. Bizler bu bilinçle hareket ediyoruz, yatırımlarımızı bu bilinçle yapıyoruz. Hiç kimsenin zerre şüphesi olmasın ki, sorumluluklarımızın bilincindeyiz. 

"İŞLETMEMİZİ YABANCI TURİSTLER DE TERCİH EDİYOR"
Bizi mutlu eden bir diğer konu da her yıl 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret edilen Milli Parkın işletmecisi olarak önemli miktarda yabancı turiste de hizmet vermeye başlamış olmamızdır. Yabancı turistlerin tercih ettiği işletme durumundayız. Yabancı turistler gerek ticari taksilerle, gerekse turlarla işletmemize geliyorlar. By Serkan Grup Beach ve Kafeterya hizmetlerinden faydalanıyorlar. Bu bizim için gurur vericidir. Yerli ve yabancı turistler tesisimizi gönül rahatlığıyla kullanıyorlar, denize giriyorlar, huzurlu ve mutlu şekilde buradan ayrılıyorlar. Milli Park önceki yıllarda denize girmek için turistlerin tercih ettiği bir yer değildi. Biz bunu başardık ve turistlerin tercih ettiği bir mekan olduk. Yerli ve yabancı turistlerimizin tesisimize girişlerinden, tesisimizden ayrılmalarına kadar en iyi hizmeti veriyoruz. Fiyat politikamız da müşteri memnuniyeti gözetilerek belirlenmiştir. Kuşadası'nda uygulanan fiyatların altında daha kaliteli hizmeti sunuyoruz. Tesislerimizde uygulanacak fiyat politikası aynı zamanda İdarenin denetimindedir. 

"SIFIR RİSK FAKTÖRÜYLE HAREKET EDİYORUZ"
Milli Park İdaresi ve diğer kurumlarla da uyum içerisinde çalışıyoruz. Milli Park içerisinde sıfır risk ile hizmet veriyoruz. Risk faktörlerine yönelik devlet kurumlarımızın aldığı önlemlere ek olarak biz de her türlü önlemlerimizi aldık. Tesisimizi kullanacak müşterimizin can ve mal güvenliği bizim için ön planda. Yasal mevzuatlar çerçevesinde hareket ederek hizmet vermeye çalışıyoruz. İmzalanan sözleşme kapsamında çakılan bir çivi dahi İdarenin denetiminde yapılabilmektedir. Bu güne kadar, Milli Park Müdürlüğünün denetiminde uyumlu bir çalışma içerisinde hareket ettik ve bundan sonra da çalışmalarımız böyle devam edecektir. 
Bizim işletmeci olmamıza birlikte uygulamaya giren yangın önleme amaçlı yatırımımız hassasiyetimizin göstergesidir. 4 koydaki tesislerimiz etrafında yangın önleme amaçlı su depoları ve hidrant hatları tarafımızdan yapılmıştır. Sıfır risk politikası ile hareket ediyoruz ve bundan kimsenin şüphesi olmasın.

"ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYORUZ"
Milli Parkın Güzelçamlı, Kuşadası ve Aydın ili özelinde ülke ekonomisine doğrudan ve dolaylı olarak sağladığı katma değer miktarı 2020 yılı itibariyle yaklaşık 2 milyar TL. olarak belirlenmiştir. Serkan Grup Turizm Yatırımları ve İşletmeciliği Limited Şirketi olarak bizler de ülke ekonomisine katkı sağlıyor olmaktan dolayı memnunuz.